Web site sahipleri tarafından en sık sorulan soru ” Web Sitemde Güvenli Değil Hatası Çıkıyor Neden? ” Bu sorunun cevabı SSL sertifikası.
Chrome tarayıcılarda url bölümünde alan adının yanında bir çok sitede kilit sembolü bulunur fakat bazı website adreslerinde ise bu kilit sembolu yerine ” Güvenli Değil ” yazmaktadır. Bu uyarıyı görüyorsanız hemen paniklemeyin.
Web Sitemde Neden Güvenli Değil Hatası Veriyor?
SSL Sertifikası ile korunmayan tüm internet siteleri HTTP protokolü üzerinden yayınlanmaktadır. HTTP protokolü üzerinden herhangi bir web site adreslerine erişim sağlamak istediğiniz zaman isteğinizi alıp,sunucuya iletir ve siteye girişiniz sağlanır.
HTTPS protokolü üzerinden de aynı işlem gerçekleşir. Farkı ise HTTPS protokolü ile siteye bağlandığınız zaman güvenlik önemleri daha ağırdır ve bilgilerinizi şifreleyerek asla başkaları tarafından okunamaz.
Web site adresinizde HTTPS protokolünü kullanabilmek için ücretli veya ücretsiz SSL sertifikasını hosting / sunucu adresinize kurmanız gerekmektedir.
SSL Sertifikası Nedir ?
SSL sertifikası, farklı sağlayıcılar tarafından sunulan bir servistir. SSL sertifikaları ile birlikte web site adresinize giriş sağlayan kullanıcıların bilgileri şifrelenir ve bu bilgiler ne barındırma sağlayıcısı ne de 3. parti kişiler tarafından okunabilir.
SSL sertifikaları site adreslerinin doğruluğunu kontrol eden, iki nokta arasındaki veri iletişimini şifreli kanal üzerinden gerçekleştirerek, güvenli bir iletişim sağlayan bir üründür. SSL sertifikaları hiçbir zaman site yazılımınızı veya site güvenliğinizi sağlamazlar. Sadece veri iletişimini şifreler.
SSL sertifikası hakkında detaylı bilgi için dilerseniz ” SSL Sertifikası Nedir? ” adlı konumuzu okuyabilirsiniz.
Güvenli Değil Hatası Nedir ? Nasıl Düzeltilir?
Web site url başlığında güvenli değil hatası var. Bunu kaldırmak için ne yapmalıyım? Bu sorunun çözümü SSL sertifikasıdır. SSL sertifikasını hosting alanınıza ücretli veya ücretsiz bir SSL sertifikası kurmanız gerekmektedir. Bir çok hosting servis sağlayıcı tarafından ücretsiz olarak Lets Encrypt SSL sertifikası sağlanmaktadır. Eğer mevcut hizmet sağlayıcınız destekliyorsa bu sertifikayı aktif etmesini talep edebilirsiniz.
Eğer mevcut firmanız ücretsiz ssl sertifikasını desteklemiyorsa, ücretli bir ssl sertifikası almanız gerekmektedir. Ücretli SSL sertifikaları marka bilinirliliği, garanti bedeli, subdomain desteği gibi farklılıklar ile fiyatları değişmektedir.
Ücretli bir SSL sertifikası satın almak için CSR kodu oluşturmanız gerekmektedir. CSR kodu oluşturma konusunda bilginiz bulunmuyorsa ” CSR Kodu Nasıl Oluşturulur ? ” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Ayrıca ücretli SSL sertifikası ile ücretsiz SSL sertifikası arasında ki farkları detaylı olarak yazdığımız yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.