İnternet ve Bilişim sektöründe en çok kullanılan servisler Sunucu servisidir. Sunucuların yönetim işlemlerini kolaylaştırmak için farklı firmalar tarafından paneller sunulmaktadır. Peki sunucu yönetim panelleri nedir? Sunucu Kontrol Paneli Nedir? Plesk Kontrol Paneli Nedir? cPanel Kontrol Paneli Nedir?
Sunucu servisi satın alırken en çok dikkat etmeniz gereken seçenek kontrol panelidir. Kontrol paneli üzerinde sunucu yönetim işlemlerini karmaşık kod yapısı yerine daha basit bir şekilde gerçekleştirmenize yarayan servislerdir. Sunucu kontrol işlemleri sırasında hangi paneli tercih etmeniz gerektiğini bilmiyorsanız bu yazımız ile daha fazal bilgiye edinebilir ve karar verebilirsiniz.
Sunucu Yönetim Panelleri Nedir ?
Sunucu kontrol paneli denildiğinde Dünya genelinde herkesin aklına Cpanel veya Plesk panel gelmeketdir. Bu paneller performans, tasarım ve stabil çalışması ile kullanıcılar tarafından tercih edilen en popüler kontrol panelleridir. Cpanel Linux işletim sistemli cihazlarda kullanılabilmektedir. Plesk panel ise hem Windows işletim sistemli sunucularda hem de Linux işletim sistemli sunucularda kullanılabilmektedir.
Cpanel Kontrol Paneli
cPanel, Linux tabanlı sunucularda çalışan lisanslı yönetim aracıdır. Yani kontrol panelidir.
Tarayıcı üzerinden yönetim işlemlerini sağlamanıza yarayan bu kontrol paneli 2083 portu üzerinden giriş sağlamanıza yarayan bir giriş arayüzüne sahip olup, WHM panel üzerinde oluşturulan kullanıcı adı ve şifre ile giriş sağlayarak kullanılabilmektedir.
Cpanel’e Nasıl Giriş Yapılır?
Cpanel IP adresi ile : Web site adresinizi sunucuya bağlamadıysanız dilerseniz IP adresiniz üzerinden erişim sağlayabilirsiniz. IP adersi ile Cpanel’e erişim için “http://123.45.678.9:2083” port numarasını yazarak erişim sağlayabilirsiniz.
Güvenli bağlantı adresi ile : Sunucunuzun Cpanel alanına güvenli (SSL) bağlantılı erişim için ” https://alanadi.com:2087″ veya “https://alanadi.com:2083” portlarını kullanarak erişim yapabilirsiniz.
Cpanel Özellikleri Nedir?
cPanel’in en popüler ve işinize yarayacak birkaç özelliğini belirtelim.
- Alan adı uzantılı kurumsal e-posta adresleri oluşturabilir ve webmail arayüzü ile kullanabilirsiniz.
- Subdomain (alt alan adı) oluşturabilirsiniz.
- Sitenize ait Disk, Trafik, MySQL kullanım gibi özellikleri görebilirsiniz.
- Dosya yöneticisi üzerinden işlem sağlayabiirsiniz.
- PHPMyAdmin ve MySQL alanından veritabanı oluşturabilir ve yönetebilirsiniz.
- Site yedeklerinizi alabilir ve geri yükleyebilirsiniz.
- Cpanel üzerinde softaculous ile tek tuş ile CMS kurulumları sağlayabilirsiniz.
- Ücretsiz SSL sertifikası
cPanel Ücretsiz mi?
cPanel, lisans sistemi ile çalışmaktadır. cPanel Kontrol paneli sadece 14 günlük ücretsiz bir lisans sağlamaktadır. Bu süre sonunda kullanıma devam etmek için ücretli lisans almanız gerekmektedir. Lisanslama işlemleri barındırılan alan adı sayısına göre fiyatlandırma değişmektedir.
cPanel Solo : Küçük işletmeler, serbest çalışanlar veya yalnızca bir barındırma hesabına ihtiyaç duyan herkes için uygundur. Aylık lisans ücreti 15.99 USD’dir.
cPanel Admin : Yalnızca birkaç hesaba ihtiyaç duyan küçük ve orta düzey ajanslar ve işletmeler, uygulama geliştiriciler ve web tasarımcıları için oluşturulmuştur. 5 Adet alan adı barındırılabilmektedir. 27,99 USD’dir.
cPanel Pro : Büyüyen orta düzey işletmeler ve büyük ajanslar için idealdir. Ölçeklenebilirlik sağlar. Bu lisans ile 30 adet alan adı barındırılabilmektedir. Aylık ücreti ise 39.99 USD’dir.
cPanel Premier : Veri merkezleri, kurumsal düzeydeki işletmeler ve daha büyük web barındırıcıları için oluşturulmuştur. Toplam 100 Adet alan adı kullanımı sağlanabilmektedir. Bu lisansın aylık ücreti 59,99 USD’dir.
Plesk Kontrol Paneli
Web site sahipleri, site ve sunucu yönetim işlemlerini sağlayabilmek için Plesk Kontrol Paneli kullanmaktadır. Plesk Panel ile Sunucu yönetim işlemleri kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Dünya genelinde 32 farklı dilde kullanılan Plesk Panel aynı zamanda yaklaşık olarak 12 Milyon’a yakın aktif kullanıcısı bulunmaktadır.
Bir kontrol paneli olmadan sunucu yönetim işlemleri kod satırları ile gerçekleştirilmektedir. Bu kod satırlarını öğrenmek veya ezberlemek oldukça zordur. Plesk panel ise sizlere bu kod uzmanlığını gerektirmeden sunucu yönetimini sağlamanıza yaramaktadır.
Plesk Panel Nasıl Giriş Yapılır?
Plesk panel giriş ekranına tarayıcı üzerinden 2 farklı port üzerinden giriş yapabilirsiniz. Bu portlar aşağıdaki gibidir;
http://alanadiniz.com:8880 portu üzerinden giriş yapabilirsiniz. Yani “http://webte.com.tr:8880“
8880 portu dışında dilerseniz http://alanadiniz.com:8443 portından yani http://webte.com.tr:8443 şeklinde erişim sağlayabilirsiniz.
İlk defa Plesk Panel giriş ekranına geldiyseniz SSL sertifika hatası alabilmektesiniz. Bu ekranda “Bu web sitesinin güvenlik sertifikasında sorun var” hatası alabilmektesiniz. İlgili ekranda “Bu web sayfasını kullanmaya devam et (önerilmez)” yazısına tıklayarak panele erişim sağlayabilirsiniz.
Plesk Kontrol Panel Özellikleri Nedir?
Cpanel üzerinde yapabildiğiniz bir çok özelliği Plesk panel üzerinden sağlayabilirsiniz. Bu özellikler aşağıdaki gibidir;
- Web sitenizin dosyalarını kontrol panelinden ekleyebilir ve düzenleyebilirsiniz.
- Alan adlarınızı yönetebilir ve hesabınıza yeni alan adları ve alt alan adları ekleyebilirsiniz.
- Yeni e-posta adresleri oluşturabilir, gelen kutunuzu izleyebilir ve etkin olmayan e-posta adreslerini kaldırabilirsiniz.
- Web siteniz ve dosyalarınız için düzenli yedeklemeler planlayabilirsiniz.
- Web sitenizin bir parçası olan tüm veritabanlarını yönetebilir ve web sitenizin hangi bölümlerinin en fazla disk alanını kullandığını görebilirsiniz.
- Ücretsiz SSL Sertifikası
Plesk Panel Ücretsiz Mi?
Plesk panel, Bulut (Cloud) server ya da Fiziksel (Dedicated) sunucularda kullanılabilmektedir. Aynı zamanda hem Linux hem de Windows işletim sistemli sunucularda kullanılabilmektedir.
Web Admin Edition : 10 adet alan adını barındırabildiğiniz bu lisans türünde aylık 13,5 USD ödemesi bulunmaktadır.
Web Pro Edition : Bu lisans türünde 30 adet alan adı barındırabilmektesiniz. Bu lisans için aylık 20,5 USD ödemesi yapmanız gerekmektedir.
Web Host Edition : Web Host edition paket ile limitsiz alan adı barındırma işlemi sağlayabilmektesiniz. Bu lisans türü ile aylık 35,5 USD ödeyerek kullanım sağlayabilirsiniz.
Bu fiyatlar VPS/VDS sunuculara sağlanan ücretlendirmeler olup, anlaşmalı kurumlar tarafından sağlanan fiyatlar daha uygun olabilmektedir.
Diğer Popüler Kontrol Panelleri
cPanel Kontrol Paneli ve Plesk kontrol paneli dışında bir çok ücretli ve ücretsiz kontrol panelleri sunulmaktadır. Bu panelleri detaylı olarak anlatmayacağım fakat maddeler halinde bir liste oluşturacağım.
- Direct Admin Panel*
- Centos Web Panel*
- Cyber Panel*
- Solid Panel
- vDeck
- xPanel
- H-Sphere
- Helm
- WepCP
- Ensim
- LxAdmin
- ServerCP
- VHCS
- DotNet Panel
İlgili listede yer alan (*) yıldız işaretli paneller cPanel kontrol paneli ve Plesk Kontrol Paneli yazılımlarından sonra en çok tercih edilen panellerdir.