Web site sahiplerinin mutlaka bilmesi gereken bazı hosting terimleri bulunmaktadır. Bu terimler için sizlere bir kılavuz hazırladık. Yazımızın devamında hosting terimleri kılavuzu hakkında bilgi alabilirsiniz.
Hosting üzerinde genel olarak kabul edilen ve kullanılan terimler sizleri hem diğer kullanıcılara hem de servis sağlayıcıları ile iletişiminizi kolaylaştıracaktır.
Hosting
Hosting, web site alanınızın barındırıldığı bir servisdir. Hosting paketleri, bir sunucuda yüzlerce kullanıcıya ayrılan paylaşımlı sunucu üzerinde kullanıcıya sunulan alandır. Hosting paketi üzerinde web site verilerinizi depolayabilir ve e-posta servislerinizi yönetebilirsiniz.
SSL
Hosting terimleri kılavuzu’nun ikinci maddesi, SSL sertifikası, web site adresinizin kullanıcı ile sunucu arasında şifreleme işlemlerini sağlayan bir servistir. SSL sertifikası ayrıca tarayıcının url bölümünde “güvenli” ibaresi almasını ve https üzerinden bağlantı sağlamasını sağlamaktadır.
Name server
Name server (ad sunucuları), alan adının hangi sunucular üzerinden çalışmasını sağladığını gösteren bir kayıt türüdür. Nameserver, site sunucularına bağlanmanızı sağlayan IP adreslerinin sahip olunan alan adlarıyla bağdaştırılmasını sağlar. Bu sayde web sitelerine erişebilmek için uzun IP adresleri yerine alan adlarını yazmanızı sağlamaktadır. Örnek olarak ns1.webte.com.tr name server adresi 111.11.111.11 gibi bir IP adresini çözümlemektedir. karışık IP adresi yerine alan adına ait bir kayıt ekleyerek işlem sağlıyoruz.
Windows Hosting
Windows hosting paketleri ASP ve ASP.Net gibi yazılım dillerini çalıştıran bir paylaşımlı barındırma servisidir.
Linux Hosting
Linux hosting paketleri PHP yazılım dilini destekleyen paylaşımlı bir barındırma servisidir.
Bandwidth (Bant Genişliği – Trafik)
Hosting paketlerinde belirtilen bandwidth değeri, site ziyaretçilerinizin veri transfer limitini belirler. Site trafiğiniz çoksa bant genişliğinizin yüksek olması gerekiyor. Yoksa siteniz o kadar yavaşlıyor ki ziyaretçileriniz evde kimse yok galiba diye düşünüp gidiyorlar.
Disk Alanı
Web alanı olarak da bilinen disk alanı, hosting sunucusu içerisinde size ayrılmış alanı ifade eder. Resim, video ve uygulama ağırlıklı web siteleri geniş disk alanlarına ihtiyaç duyarken metin içerik temalı blog benzeri yapılar için düşük disk alanları yeterlidir. Bu değer e-posta disk alanı ile karıştırılmamalıdır.
DNS (Domain Name System)
Bilgisayarlar web sitelerini bulmak için IP adreslerini, kullanıcılar ise URL kullanırlar. DNS, IP adreslerini URL formatına dönüştüren sunucu sistemine verilmiş isim; yani DNS, bilgisayar ile kullanıcı arasında iletişimi sağlayan bir tür çevirmen gibi çalışıyor.
DNS – A Kaydı
Alan adınızın IP yönlendirilmelerinde kullanılan bir servisidir. Web site
DNS – MX Kaydı
Alan adınızın hangi e-posta sunucuları üzerinden çalıştığını gösteren bir kayıt türüdür.
DNS – CNAME Kaydı
CNAME kayıtları, domaininizi webte.net.tr, webte.org.tr vb. vasıtasıyla görüntülemenize yardımcı olan bir çeşit yönlendirme işlemidir. Cname kaydı ile A kaydı aynı anda kullanılamaz.
DNS – TXT Kaydı
TXT kayıtları, alanınız dışındaki kaynaklar hakkında metin biçiminde bilgiler içeren bir Alan Adı Sistemi (DNS) kaydı türüdür. Bu kayıtlar, alan ayarlarınıza eklenir.
DNS – DKIM Kaydı
DKIM ile kişi yada kurumun gönderdiği e-postanın gerçekten kendisi tarafından gönderildiğinin doğrulanması sağlanır.
DNS – DMARC
DMARC (Domain-Based Message Authentication, Reporting & Conformance), “Alan Adının Doğrulama, Raporlama ve Uygunluk” sistemi hileli E-mail gönderimi, Phishing (oltalama) ve Spam mail gönderilerini önlemek amacıyla geliştirilmiştir bir DNS TXT kayıt türüdür. DMARC, standart bir e-posta kimlik doğrulama yöntemidir.
DNS – SPF
SPF kaydı veya “E-Posta Gönderen Politikası”dır. SPF kaydı, bir alan adının, hangi sunucuların kendi adına e-posta gönderebileceğini herkese açık olarak belirtmesini sağlar.
Domain (Alan Adı)
Türkçede alan adı olarak tanımlanan domain’i, internet kimliği olarak düşünebilirsiniz. Ziyaretçiler size bu alan adı üzerinden erişecek.
FTP
Türkçeye dosya transfer protokolü olarak geçen FTP, web siteniz için hazırlanan görsellerin ilgili klasörlere yerleştirilmesi işlemine deniyor. FTP bağlantısı için FTP işlemcisine gerek duyulur. Piyasada yaygın olarak kullanılan FTP işlemcisi Filezilla, ücretsiz ve oldukça pratik bir program; aklınızda bulunsun.
MySQL / MsSQL
Açık kaynak kodlu veri tabanı sistemi MySQL; yönetim uygulaması görevi görerek verileri depolamanızı, aramanızı ve kategorize etmenizi sağlar.
MsSQL ise benzer veri tabanı sisteminin Microsoft tarafından optimize edilmiş versiyonudur. MySQL açık kodlu ve ücretsizken MsSQL ücretli ve lisanslıdır.
Subdomain (Alt Alan Adı)
Subdomain, alt alan adı anlamına geliyor. Hosting anlaşmanıza göre belirli subdomain hakkınız olur. Subdomainleri, domain adınızın alt klasörleri olarak düşünebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse webte.com.tr bir domain, https://blog.webte.com.tr/ ise bir subdomain’dir.
VDS (Virtual Dedicated Server)
Kişiye özel kaynak alanı ile yapılandırılmış, sunucu servisidir.