CyberPanel’de CSR Nasıl Oluşturulur? CSR (Certificate Signing Request) bir SSL sertifikası talep etmek için kullanılan bir dosyadır. Genellikle bir web sunucusu tarafından oluşturulan bu dosya, sertifika otoritesine (CA) gönderilir ve burada bir SSL/TLS sertifikası oluşturmak için kullanılır.
CSR kodu içerisinde şifrelenmiş bir kamu anahtarı ve sertifika sahibinin kimlik bilgileri bulunur. Bu bilgiler arasında “Şirket Ünvanı, Web Site Adresi, Adres ve İletişim Bilgileri” yer almaktadır.
CSR kodunun genel mantığını öğrendiğimize göre CyberPanel üzerinden CSR Nasıl Oluşturulur gelin bakalım.
CyberPanel’de CSR Nasıl Oluşturulur ?
CyberPanel üzerinde maalesef CSR kodu oluşturabileceğiniz bir alan mevcut değildir. Bu nedenle CSR kodunuzu ” csrgenerator.com ” adlı website adresi üzerinden online olarak oluşturabilirsiniz. CSR kodunuzu sunucu servisinde kullanabilmek için oluşturduğunuz CSR koduna ait oluşan Private Key bilgisini kesinlikle saklamanız gerekmektedir.
CSR Kodunuzu oluştururken Türkçe Karakter kullanmamanız gerekmektedir. İlgili bölümde yer alan bilgileri şu şekilde doldurmanız gerkemektedir
- Country: Kuruluşumuzun ülke bilgisini belirtmemiz gerekiyor. Kısaltma şeklinde de belirtebilirsiniz. Örnek olarak TR
- State: Kuruluşumuzun il bilgisini Türkçe karakter içermeden “Istanbul” şeklinde belirttik.
- Locality: Yine Türkçe karakter içermeden ilçe bilgisi belirtiyoruz.
- Organization: Kuruluş adımızı (Webte Bilgi İşlem Hizmetleri A.Ş.)
- Organization Unit: Kuruluşumuzun departmanını yazıyoruz. ( IT , Bilgi İşlem, vb.)
- Common Name: Bu bölümde alan adımızı belirtmemiz gerekmektedir, hatalı belirtmemiz durumunda SSL sertifikamızın sunucuya kurulumu gerçekleşmeyecektir.
- Key Size: SSL sertifikamızı 2048 bit formatında oluşturulması için “2048” seçeneğini seçtik. Genellikle SSL sertifikaları 2048 formatında kurulum sağlanmaktadır
Bu bilgileri ilgili bölümlere yazdıktan sonra ” Generate CSR ” butonuna tıklayarak Sertifikamız için CSR bilgilerimizi ve Key kodumuzu oluşturabiliriz.
CSR kodumuzu oluştur butonuna tıkladıktan sonra karşımıza böyle bir ekran gelmektedir. Bu ekranda yer alan ” —–BEGIN CERTIFICATE REQUEST—–” ile başlayan ve ” —–END CERTIFICATE REQUEST—– ” ile biten bölüm bizim CSR kodumuz.
Bu CSR kodunuz ile SSL sertifikası satın aldıktan sonra CyberPanel üzerinde SSL kurulumu için ayrıca ilgili bölümde ” —–BEGIN PRIVATE KEY—– ” başlayan ve ” —–END PRIVATE KEY—– ” ile biten bölümü ayrıca not almanız gerekmektedir. Bu key bilgisi kurulum esnası sırasında sizlerden talep edilecektir. Bu key bilgisinin olmaması durumunda CSR kodu ile aldığınız SSL sertifiaksınızı CyberPanel üzerinde SSL kurulumu sağlayamamaktasınız.
CSR Kodu ile SSL Sertifikası Satın Almak
CSR Kodunuzu oluşturduktan sonra SSL sertifikası satın almak istediğiniz firmaya ait panele giriş sağlamanız gerekmektedir. Ben bu işlem için IHS Telekom firmasını tercih ediyorum.
Bu işlem sırasında ben sertifikamı sadece webte.com.tr adresi için satın alacağım. Bu nedenle CSR kodumu ” www.webte.com.tr ” adresi için oluşturdum eğer sertifikanızı wildcard olarak oluşturacaksanız common name kısmına ” *.webte.com.tr ” adresini olacak şekilde yazmanız gerekmektedir.
Eğer Standart sertifika ile Wildcard sertifika arasındaki farkı bilmiyorsanız bu konuda daha önce yazmış olduğumuz ” Wildcard SSL ile Standart SSL Sertifikaları Arasındaki Farklar Nedir ? ” adlı konumuzu inceleyebilirsiniz.
Standart sertifikayı seçtiğimizde bizlerden CSR kodu eklememiz için aşağıdaki gibi CSR kodumuzu talep etmektedir.
İlgili bölüme CSR Kodunuzu ekledikten sonra “Devam” butonuna tıklamanız durumunda bir sonraki sayfada sizlere bilgilerinizin doğruluğunu göstermekte ve teyit almaktadır. Ayrıca SSL sertifikanızın doğrulama işlemleri için sizlerden doğrulama yönteminizi seçmenizi talep etmektedir.
SSL Sertifika Doğrulama işlemleri Nedir ? Nasıl Yapılır ?
DNS – TXT İle Doğrulama
SSL Sertifikasını satın alma işlemlerinden sonra doğrulama yöntemi olarak DNS TXT olarak seçtiyseniz sertifika sağlayıcısı sizlere doğrulama işlemleri için bir doğrulama kodu oluşturur.
Bu kod uzun bir değere sahiptir. Örnek olarak ” dGVzdC1rZXktZm9yLWRucy12ZXJpZmljYXRpb24 ” şeklinde bir kod vermekedir. Bu kodu hosting paketinizde DNS yönetim panelinizde TXT olarak eklemeniz gerekmektedir. Bazı SSL sağlayıcıları hem www hem de ana domain üzerinden doğrulama sağlamaktadır. Bu nedenle zaman kaybetmemek için dns kaydınızı “www” ve ana alan adı için iki kayıt olacak şekilde ekleyebilirsiniz.
E-posta İle Doğrulama
SSL sertifikası satın alma işleminden sonra doğrulama yöntemi olarak e-posta seçeneğini seçtiyseniz sertifika sağlayıcısı sizlere doğrulama işlemleri için bir e-posta iletisi gönderir. Fakat e-posta ile doğrulama işlemleri sizin talep edeceğiniz e-posta adresleri üzerinden değil, sertifika sağlayıcı tarafından belirlenen e-posta adresleri üzerinden sağlanmaktadır.
Bu adresler şu şekildedir;
Bu adresler üzerinden doğrulama sağlanmaktadır. Bu nedenle satın alma işlemleri sırasında eğer e-posta ile doğrulama sağlamak istiyorsanız ve bu adreslere sahip değilseniz öncelike yukarıdaki e-posta adreslerinden birini oluşturmanız gerekmektedir.
Dosya yükleme ile Doğrulama
SSL sertifikası satın alma işlemlerinden sonra doğrulama yöntemi olarak dosya yükleme seçeneğini seçtiyseniz sertifika sağlayıcı sizlere TXT kaydında olduğu gibi bir kod vermektedir. Bu kodu ise hosting paketinizde ana alan adınızın üzerinde aşağıdaki dosya yolunu oluşturarak fileauth.txt adlı bir dosya oluşturarak içerisine yazmanız gerkemektedir.
http://alanadi.com/.well-known/pki-validation/fileauth.txt
Bu doğrulama yöntemi en zor doğrulama yöntemlerinden biridir. Doğrulama işlemleri sırasında aktif bir ssl sertifikanız bulunuyorsa http erişimi sağlanamayacağı için doğrulama işlemleri gerçekleşmeyecektir.
Bu yazımızda CyberPanel’de CSR Kodu Oluşturma işlemleri hakkında bilgi verdi. CSR kodunuzu oluşturduktan sonra yapmanız gereken bilgiler hakkında ayrıca bilgi verilmiştir. Bu konuda profesyonel destek almak isterseniz ” websiteyap.com.tr ” adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.