WordPress Veritabanı Bağlantı Hatası . WordPress, en sık kullanılan CMS yazılımıdır. WordPress üzerinde Veritabanı bağlantı hatası oluştuğunda ne yapılması gerekmektedir? Wordpress sayfanızda ” Error establishing a database connection ” yazısı bulunuyorsa bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Web sayfanızın bağlı olduğu veritabanıyla bazı durumlarda bağlantı sorunları yaşanabilmekte ve bu da web sayfasının hata almasına neden olmaktadır. Genellikle bu tür durumlarda, sayfa üzerinde “Veritabanı Bağlantısı Kurulurken Hata Oluştu” veya ” Error establishing a database connection ” şeklinde bir uyarı mesajı görülmektedir.
Sorunu düzeltmek için daha önce oluşturduğunuz veritabanının şifresini, “wp-config.php” dosyasındaki güncel şifreyle değiştirmeniz gerekmektedir. Bu şekilde, sorunun üstesinden gelerek web sayfanızın düzgün çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Aldığınız bu hatanın birden fazla nedeni olabilmektedir. Fakat genellikle karşılaşılan nedenlerini sizler için bu yazımızda derledik.
- Kurulu olan aktif eklentiler nedeni ile sunucu üzerinde yer alan veritabanına bağlantı sağlanamıyor olabilir.
- MySQL veritabanı bilgileriniz ile WordPress site yazılımınızda yer alan ” wp-config.php ” dosyasında yer alan bilgiler farklı olabilir
- Kullandığınız hosting veya sunucuda veritabanı servisi çalışmıyor veya kapalı olabilir.
Bu hatayı aldığınızda web sitenizde yer alan hata mesajını tüm kullanıcılar almaktadır. Bu durum sitenizin seo ve trafiğini olumsuz yönde etkileyebilmekedir. Bu nedenle yaşadığınız problemi hızlıca çözümlemek yaşanan olumsuzlukları en aza indirecektir.
Veritabanı Bilgilerinin Doğruluğunu Teyit Etme
WordPress yazılımınızın kurulu olduğu hosting veya sunucu üzerinde öncelike Dosya Yöneticisi bölümüne gelmeniz gerekmektedir.
Dosya Yöneticisi içerisinde hosting paketinizin türüne göre “public_html” veya “httpdocs” klasörünün içerisine girmeniz gerekmektedir.
Bu alanda yer alan ” wp-config.php ” adlı dosyaya sağ tıklayarak düzenle seçeneğine tıklayın.
Config dosyası içerisinde veritabanı bilgilerinizin er aldığı bölümü bulabilir ve bu alanda yer alan bilgileri mevcut veritabanınıza ait bilgiler ile karşılaştırabilirsiniz. Ayrıca şifre bilgisini kopyalayarak MySQL yönetiminden güncelleyebilirsiniz.
Bu alanda “wp-config.php ” dosyası içerisinde yer alan DB_PASSWORD alanının yanında yer alan değeri kopyalayın veya ilgili değeri yeni bir şifre ile güncelledikten sonra kaydedin.
Kullanmış olduğunuz hosting veya sunucu servisine ait hosting kontrol paneli üzerinden MySQL yönetimini sağladığınız alana gelin. Config dosyası içerisinde yer alan veritabanı adı, veritabanı kullanıcı ve şifre bilgisinin sunucuda bulunan veritabanı ile aynı bilgilere sahip olduğunu teyit edin.
Bazı durumlarda DB_HOST kısmının hatalı tanımlanması durumunda problem yaşanabilmektedir. Bu gibi durumlarda Host – Sunucu hizmet sağlayıcınızdan destek talep edebilirsiniz.
Eklenti Nedeni İle Veritabanı Bağlantı Hatası Yaşamak
Yukarıdaki işlemleri sağladığınız halde probleminiz çözümlenmediyse kullandığınız bir eklenti nedeni ile problem yaşanıyor olabilir. WordPress yazılımınızın yer aldığı sunucu veya hosting paketi üzerinde Dosya Yöneticisine giriş sağladıktan sonra “wp-content ” adlı klasör içerisinde yer alan ” plunigs ” klasörünün içerisinde eklentilerinize ait dosyalar yer almaktadır.
İlgili klasör içerisinde yer alan eklentilere ait klasör isimlerini geçici süreliğine değiştirerek eklentiyi devre dışı bırakabilir ve siteye erişim işlemlerini test edebilirsiniz. Eklenti kaynaklı problem yaşıyorsanız eklentinin adını değiştirdikten sonra WordPress admin panele giriş yapabilir ve eklentiyi yeniden kurulum işlemlerini sağlayabilirsiniz.
WordPress Veritabanı Bağlantı Hatası Probleminiz Hala Çözülmedi Mi?
Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra probleminiz yine de çözülmediyse yaşadığınız problem küçük bir olasılık ile sunucu kaynaklı olabilir. Genellikle bu işlemleri sağladıktan sonra problemi çözülmeyen web siteleri kullandıkları tema, eklenti veya diğer 3.parti yazılımlar üzerinde oluşan açıklar nedeni ile zararlı yazılıma maruz kalabilmektedir.
Eğer elinizde bir yedek bulunuyorsa geri yükleme yapılabilir. Bulunmuyorsa webmasterlardan destek alarak sizlere site yazılımınızın kurtarılması için destek sağlamasını talep edebilirsiniz.
WordPress hakkında yer alan diğer makalelere Buraya Tıklayarak ulaşabilirsiniz.